Τι είναι ο αριθμός ΙΜΕΙ ???

Το «IMEI» είναι το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων International Mobile Equipment Identifier. Πρόκειται για το «διεθνή αναγνωριστικό αριθμό κινητής συσκευής» το οποίο συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί σε δίκτυα GSM ή/και UMTS. Αποτελείται από 15 ψηφία και είναι μοναδικός και για αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την αναγνώριση του τηλεφώνου κατά τη σύνδεση με αυτά. Μολονότι συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις - για ευνόητους λόγους - με το νόμιμο ιδιοκτήτη του τηλεφώνου, δεν αποτελεί αναγνωριστικό του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο αριθμός «IMSI» που αποθηκεύεται στην κάρτα SIM. Κατά τη σύνδεση με τα δίκτυα και οι δύο αριθμοί γίνονται γνωστοί σε αυτά προτού καν επιτραπεί η χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν


Tα ΙΜΕΙ είναι καταχωρημένα και αποθηκευμένα μόνιμα πάνω στο hardware γι αυτό δεν χάνονται .Απλός δεν επικοινωνει σωστα το λογισμικό με αυτά και παρουσιάζονται προβλήματα.Γιατί δεν λειτουργεί ?


Αυτο οφείλετε κυρίως σε πρόβλημα προερχόμενο απο το λογισμικό του κινητού.

Συχνα εμφανίζετε μετα απο εγκατάσταση καινούριας rom, ή επανεγκατάστασης του λογισμικού απο τον υπολογιστη μέσο καποιου προγραμματος flash tool.

Ακομα και την ιδια την Rom να εγκαταστήσουμε μπορει να παρουσιαστεί το πρόβλημα.

Μου εχει παρουσιαστεί ακομα και μετα απο factory reset απο recovery mode σε κλειδωμένο κινητό.

Κυριως παρουσιάζετε μετά απο πειραματισμούς με το λογισμικό του τηλεφώνου ή απο ---ξεπάγωμα unbrick-- μεσο επαναφόρτισης του λογισμικού.

Εχει παρουσιαστει τοσο σε κινητά με κλειδωμένο όσο και σε ξεκλείδωτο (unlock) λογισμικό


Γι αυτό καλό ειναι να αποφευγουμε άσκοπους πειραματισμούς με το λογισμικό αν δεν υπάρχει ανάγκη.

Κανουμε update λογισμικού με ενδεδειγμένους τροπους και εργαλεία απο την κατασκευάστρια εταιρεία.

Κανουμε αναβάθμιση μεσα απο την ιδια συσκευή μας εν λειτουργία και οχι κάνοντας format και ξαναπερνόντας την rom με δικους μας τρόπους.

Γενικώς δεν ασχολουμαστε με το λογισμικό και ενεργειες όπως ρουταρισμα, φλασαρισμα κ.λ.π. αν δεν ειμαστε ----ειδικοί--.

Καλό είναι αν το κινητό μας είναι Root  και εχουμε πολλές γνώσεις να πάρουμε σε εξωτερικό μέσο ενα πλ;hρες backup του λογισμικού μας πριν απο καθε επεμβαση στο λογισμικό.


Οι περισσότεροι χρηστες με αυτό το προβλημα το έπαθαν απο προσπάθεια να εγκαταστησουν ξανα την ιδια ή custom rom για διαφορους λόγους.Εμφανίζετε η ενδειξη  ---  INVALID IMEI  -- και το κινητό δεν βλέπει τη κάρτα SIM .Πως βρισκω το ΙΜΕΙ ?

Υπαρχουν πολλοι τρόποι. Σας αναφερω μερικούς.

Συνήθως ο αριθμός IMEI αναγράφεται στην «υποδοχή», που φιλοξενεί τη μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός IMEI αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών.
Καθώς όλα τα τηλέφωνα περιέχουν σε ψηφιακή μορφή τον αριθμό IMEI είναι δυνατή και η εύκολη ηλεκτρονική τους ανάκτηση. Συγκεκριμένα σε κατάσταση αναμονής (όταν δηλαδή δεν έχει επιχειρηθεί η πρόσβαση σε οποιαδήποτε λειτουργία των menu) ο αριθμός IMEI εμφανίζεται μετά την πληκτρολόγηση των ψηφίων αστεράκι, δίεση, μηδέν, έξι δίεση:
*#06#
Σχεδόν όλα τα τηλέφωνα αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη εντολή και εμφανίζουν στην οθόνη τους μετά την εισαγωγή τους τον αριθμό IMEI.

Πληκτρολογιστε στην οθόνη *#06# και θα σας βγάλει το ΙΜΕΙ

Μέσο του λογαριασμου μας στη Google   και του gmail  (χρηση για Ρlay store).

Αν δεν τον  έχουμε τον ΙΜΕΙ   ή μας εχουν κλεψει το κινητό.

Αν ειχαμε δημιουργήσει λογαριασμό στο κινητό μας ( για το Play store) με gmail.


Πηγαίνετε στο accounts.google.com/ServiceLogin?service=datasummary&passive=1209600&continue=https://www.google.com/dashboard/&followup=https://www.google.com/dashboard/

όπου και θα συνδεθείτε στον ίδιο λογαριασμό Google που είχατε στην χαμένη συσκευή σας. Κάντε κλικ στην ενότητα Android όπου και θα παρουσιαστεί σε λίστα όλα τα Android κινητά τηλέφωνα που συνδέονται με αυτόν τον λογαριασμό. Από τη λίστα, μπορείτε να δείτε εύκολα το IMEI της κάθε συσκευής σας καθώς και κάποιες βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία δραστηριότητα και ημερομηνία αυτής.

Αυτό ήταν μόλις ανακτήσατε τον αριθμό IMEI του χαμένου Android smartphone σας.


Υπάρχει λύση στο πρόβλημα του ΙΜΕΙ ?


Η απαντηση είναι θετική.

Ναι υπάρχουν λύσεις και μαλιστα αρκετές αλλά δεν ειναι ίδιες για όλες τις περιπώσεις.

Θα παραθέσω τις πιο εύκολες και προσιτές για τον χρήστη.


Συνηθως  η διόρθωση απο τον απλό χρήστη επαναφέρει τα IMEI αλλά  μετα απο ---εργοστασιακή επαναφορά  (factory reset) ---το προβλημα επανεμφανίζετε.

Γι αυτό να αποφύγετε να κάνετε τέτοια επαναφορά μετα την διόρθωση.

Το καλύτερο ειναι να το στείλετε στο σερβις της  μητρικής εταιρείας για να διορθώσει μόνιμα το προβλημα με ειδικό λογισμικό.