Αγορά απο Κινα, αποστολή, τελωνείο.


Που βρίσκεται το δέμα ;


Εαν γνωρίζετε τον αριθμό αποστολής (tracking number) και ξέρετε την εταιρία μεταφοράς, τότε μπορείτε εύκλολα  να δείτε την  πορεία αποστολής του δεματος σας και που βρίσκετε ανα πάσα στιγμή.


Για να δείτε την αποστολή στο εθνικό δίκτυο της Ελλάδας ΕΛΤΑ ή άλλης κούριερ πρέπει πρώτα να έχει μπεί στην Ελλάδα.

Αλλιώς θα το δείτε στο ξένο δίκτυο της εταιρείας αποστολής με την οποία το έστειλαν.


Αν τηλεφωνήσετε στις πληροφορίες  σε ελληνική κουριερ ή ΕΛΤΑ δεν γνωρίζουν που βρίσκετε ακριβώς το δεμα σας  αν είναι ακόμα εκτός Ελλάδας ( βλέπουν ότι και εσείς).


Επίσεις σε ορισμένα ξένα δικτυα  ίσος να χρειαστούν λίγες μέρες για να φανεί η αποστολή  (δίνοντας το νουμερο αποστολης)  στο σύστημα τους π.χ. China post.


Μια αποστολή από την κίνα με απλό ταχυδρομείο κάνει περίπου 20-30 ημέρες ( πλην εξαιρέσεων και εορτών) αλλά όχι μήνες.


Εαν είναι μικρής αξιας και όγκου σε φάκελο σαν απλό γράμμα --χωρίς νούμερο αποστολής -- δεν είναι ασφαλης τρόπος και δεν μπορείτε να δείτε που βρίσκετε ( μπορεί να το ρίξει ο ταχυδρόμος με τα γράμματα και να σας το κλέψει κάποιος).China Post

track-chinapost.com/startems.php  

RR123456789CN


EMS China post

www.ems.com.cn/mailtracking/e_you_jian_cha_xun.html

track-chinapost.com/startems.php

(Parcel No.begins with "E","L" and ends with "CN")  EA123456789CN


GREEK EMS --  ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΚΟΥΡΙΕΡ

www.elta-courier.gr/search

Με αυτήν θα σας ερθει αν σας εχει σταλεί απο EMS China


Hongkong Post

app3.hongkongpost.hk/CGI/mt/enquiry.jsp

 RB123456789HK


Singapore Post

www.singpost.com/

For Registered Article:
        RR672819092SG


Swiss Post

www.post.ch/en/post-startseite/post-privatkunden/post-versenden/post-versenden-track-and-trace.htm

track-chinapost.com/start_swisspost.php

Track China Post parcels to Switzerland

 Swiss Post tracking number starts with "R" and ends with "CH",i.e RF123456789CHDHL

www.dhl.com/en/express/tracking.html

track-chinapost.com/input_dhl.php

www.dhl.gr/el/express/tracking/tracking_tools.html    Ελλάδας.

 tracking number is a pure-numeric 10-digit code,i.e 1234567890


FEDEX

www.fedex.com/us/track/

track-chinapost.com/input_fedex.php

www.fedex.com/gr/   GREEK

track No. is a  12-digit code,i.e  800123456789

Στην Ελλάδα η Fedex κάνει διανομες μέσο της Speedex και μπαίνοντας στην ελλάδα αλλάζει το tracking number .ισος θα πρέπει να τηλεφωνίσετε να σας δώσουν το νέο  tracking number  στη


Telephone:
(Athens)
++30-210-6686600
Fax:
(Athens)
++30-210-3538472
Telephone:
(Thessaloniki)
++30-2310-500100
Fax:
(Thessaloniki)

++30-2310-795584SPEEDEX

www.speedex.gr/CENTRALPILOT.HTM

www.speedexs.com/track.htm

Please kindly note that our tracking numbers always start with two letters (SP) and contain 6 numbers. for example: SP123456.


UPS

www.ups.com/tracking/tracking.html

www.ups.com/content/gr/el/index.jsx   GREEK

 track No. is a  18-digit code,i.e  1Z808Y2A1234567890TNT

www.tnt.com/webtracker/tracker.do?navigation=1&respLang=en&respCountry=au

track-chinapost.com/input_tnt.php

www.tnt.com/webtracker/tracker.do?navigation=1&respLang=el&respCountry=gr  Ελλάδας


 tracking number is a pure-numeric 9-digit code,i.e 123456789ROYAL MAIL   Αγγλίας.

www.royalmail.com/track-your-itemUSPS American

www.usps.com/nationalpremieraccounts/trackmailing.htm

Eρχετε με ελτα.


ΕΛΤΑ

www.elta.gr/el-gr/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85.aspxAν το δεμα απο Ευρώπη έχει δωθεί σε εταιρεία  Logistic  δεν γνωρίζουμε με ποιούς κουριερ η ποιά  μεταφορική συνεργάζονται.

Θα σας εχουν δώσει ένα νούμερο αποστολής και πρέπει να μπειτε στην ιστιοσελίδα τους για να δείτε την διαδρομή ή να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα.=============================================================================================================

=============================================================================================================

Τελωνείο.

Απο χώρες της ΕΟΚ δεν πληρώνετε τελωνείο όπως και να σας σταλεί.


Οτι εισάγετε απο τρίτες χώρες υποχρεωτικά περνάει τελωνείο.


Εκτελωνισμός σημαίνει: ΦΠΑ στο τιμολόγιο (αξία & μεταφορικά) + αμοιβή τελώνη + handling αεροδρομίου (GoldAir) + Δασμοί/ΔΕΤΕ/κτλ + αποθήκευτρα (αν το δέμα μείνει πάνω από 2 μέρες νομίζω από την ενημέρωση).
Αυτό ισχύει είτε το δέμα έρχεται με ταχυδρομείο είτε με courier.


"Για αξίες από 22€ μέχρι 150€ επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150€ τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί".Κανονικά εκτελωνίζονται όλα τα

Προιόντα εμπορικού χαρακτήρα με αξία μεγαλύτερη των 22€  και  μη εμπορικού χαρακτήρα με αξία μεγαλύτερη των 45€.


Ομως:

Συνήθως όμως όταν αγοράζετε κάτι που είναι --free shipping-- και μικρού μεγέθους  οι εταιρείες σας το στέλνουν με απλό ταχυδρομείο και αναγραφουν μια μικρή τιμή στο δελτιο αποστολής .

Ετσι μπορείτε να αγοράσετε ενα κινητό ή ένα ταμπλετ η μια συσκευή μικρού μεγέθους και δεν περνάει τελωνείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ

-- Δεχθείτε αποστολή ΜΟΝΟ με απλό ταχυδρομείο ( Singpost, HongKong post, China post, Swiss Post, USPS Post.... )


-- Μην δεχτείτε η ζητήσετε να σας το στείλουν απο Ασία με   κούριερ (ΤΝΤ, UPS, DHL)  γιατι θα πληρώσετε  -- τα διπλά και περισσότερο --   σε τελωνείο και όχι μόνο 23%. (πληρωνονται εχτρα 80 ευρώ για τον κόπο τους..++...)


--- Η  EMS - Ταχυμεταφορες ΕΛΤΑ  άλλες φορές εκτελωνίζει και άλλες όχι ανάλογα τον υπάλληλο, το μέγεθος και αν γράφει τιμή πάνω στο δελτιο αποστολής- declaration.

Αν δεν γραφει τιμή  ( like a gift) ή γράφει μικρη τιμή  και θεωρήσουν οτι πρέπει να εκτελωνιστεί τότε πιθανόν να σας πάρουν τηλέφωνο  για να στείλετε το τιμολόγιο απο το Paypal ή κάτι άλλο.

Αν δεν σας πιστέψουν εσάς ή αυτό που γράφει επάνω, θα το τιμολογίσουν όπως πιστεύουν αυτοί. 

Εχετε υπ όψην οτι μπορει να μείνει και εβδομάδες κολλημένο στην αποθήκη τους αν ειναι εορτές ή δεν έχουν προσωπικό λόγο αδειών.Εσεις θα βλέπετε οτι έχει μπεί Ελλάδα αλλα αυτό θα έχει κολλλήσει.

Αν εκτελωνιστεί θα πρεπει να πληρώσετε ένα 40 % επιπλέον....με το κόστος διασάφησης  μέσο ems στο γραφείο των ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ. Οι άλλες κουριερ σφάζουν.....τα διπλά και πάνω...-- Αποφυγετε αποστολή πολλών προιόντων μαζί σε μια συσκευασία για να μην τα περάσουν τελωνείο, επίσης για να μην χαθούν.

-- Αποφύγετε την αποστολή προιόντων αξίας χωρίς νουμερο αποστολής --σαν γρράμμα--.


-- Αν σας χρεώσουν υπέρογκο τελωνείο και δεν το παραλάβετε  τότε χάσατε τα λεφτά σας γιατί δεν ευθύνεται ο αποστολέας, ούτε γυρνάει πίσω μόνο του.  Μένει στην κούριερ και μετα απο μήνες καταστρέφεται ή ........τσεπώνεται.

Ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να γνωρίζετε για το κόστος του τελωνείου και όχι του αποστολέα. Το Paypal δεν επιστρέφει χρήματα σε αυτή τη περίπτωση.

Αν ο αποστολέας ειναι πολύ φιλότιμος μπορεί να το ζητήσει πίσω απο την κούριερ ο ίδιος στέλνοντας εντολή  και να σας το ξαναστείλει με άλλο τρόπο αλλά αυτό θα πάρει χρόνο ,πλήθος συνεννοήσεων, εξτρα κόστος και γενικά αφιεται στη καλή θέληση του αποστολέα.Κόστος τελωνείου.


Η ΕΕΤΤ έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων κατά τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (χώρες εκτός ΕΕ). Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν τις σχετικές χρεώσεις και τα τέλη που τους επιβάλλονται, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


1) Η διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τον εκτελωνισμό βασίζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική τελωνειακή νομοθεσία περί τριτοχωρικών εμπορευμάτων εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ, ή μη εμπορικού χαρακτήρα, με αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ.


2) Τα τέλη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Τέλη προς το Δημόσιο (δασμοί, ΦΠΑ, ΔΕΤΕ)
Τα τέλη αυτά καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ υπόκεινται σε κατ' αποκοπήν δασμό 3,5%, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους. Ως εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους, (μικρή) προορίζονται, χωρίς καμία αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών. Για αξίες από 22 ευρώ μέχρι 150 ευρώ επιβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ. Αν η αξία του αντικειμένου είναι πάνω από 150 ευρώ τότε επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί.

Τέλη εκτελωνισμού από ΕΛ.ΤΑ.
Τα τέλη που προβλέπονται στον τιμοκατάλογο των ΕΛ.ΤΑ. είναι:
• «Τέλος εκτελωνισμού»: 8 ευρώ για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι' αυτά τελωνειακή διασάφηση, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου ή δέματα.
• «Τέλος διαχείρισης δασμών»: 4 ευρώ, πλέον των τελών εκτελωνισμού, για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε γι' αυτά τελωνειακή διασάφηση, η οποία δεν είναι «ατελής» αλλά προβλέπει την είσπραξη από τον παραλήπτη τους και την απόδοσή τους στις Τελωνειακές Αρχές δασμών ή φόρων από τα ΕΛΤΑ.
• «Τέλος αναθεώρησης δασμών»: 10 ευρώ πλέον των τελών εκτελωνισμού και των τελών διαχείρισης δασμών μόνο  στην περίπτωση που ο παραλήπτης επιθυμεί την αναθεώρηση των δασμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση για τα αντικείμενα που εκτελωνίστηκαν.

Τέλη εκτελωνισμού από εταιρεία ταχυμεταφορών
• Εργατικά και έξοδα αποθήκευσης.
• Αμοιβή εκτελωνιστή, που συνήθως ξεκινά από τα 50 - 60€ και αυξάνει ανάλογα με την αξία του τιμολογίου.
Εναλλακτικά ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισμό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αμοιβή εκτελωνιστή στην εταιρεία ταχυμεταφορών, αλλά απαιτείται η «Έκδοση Διατακτικής» με κόστος από 0 ευρώ μέχρι 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

3) Τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού είτε διακινούνται από τα ΕΛ.ΤΑ. είτε από εταιρείες ταχυμεταφορών, οφείλουν να  επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη.

4) Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερώνονται από τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών για τα ισχύοντα τέλη.